__________________________________________________________________________________________
הפריה חוץ גופית (In Vitro Fertilization – IVF) הינו טיפול עבור זוגות שאינם מצליחים להרות לאחר קיום יחסי מין בלתי מוגנים במהלך 12 חודשים או חצי שנה לנשים מעל גיל 35. בתהליך ההפריה החוץ גופית מפגישים את הביצית והזרע מחוץ לגוף האישה, בתנאי מעבדה, לצורך יצירת עובר. העוברים שנוצרו גדלים למשך 2-6 ימים ממועד ההפריה במעבדה ולאחר מכן מתבצע תהליך של החזרת העוברים לרחם.
חוסר פוריות – מהו?
חוסר פוריות יכול להיגרם בכ-40% מהמקרים עקב בעיה אצל האישה, כ-40% מהמקרים עקב בעיה אצל הגבר ובשאר ה - 20% עקב אי – פוריות בלתי מוסברת. בעיות נפוצות הינם:
אצל האישה
-
בעיות מכניות: חסימה בחצוצרות ו/או הידבקויות באגן או סביב החצוצרות, כריתת חצוצרות, אנדומטריוזיס (מקרים שבהם ניתן למצוא תאי רירית רחם באזורים אחרים בגוף) וכדומה.
-
ליקויים בביוץ על רקע הורמונלי.
-
לגיל האישה יש השפעה מכרעת על איכות הביציות ועל הסיכוי להשיג היריון. לאחר גיל 35 יורדת איכות הביציות, והסיכוי להיריון פוחת בהדרגה. הסיכויים פוחתים באופן משמעותי לאחר גיל 38, ומעל גיל 42 הסיכוי נמוך מאחוז אחד.
אצל הגבר
-
איכות זרע ירודה: מיעוט תאי זרע, חוסר תנועה של תאי זרע או שיעור תנועה נמוך או תאי זרע שצורתם אינה תקינה (בעיה מורפולוגית).
-
חוסר תאי זרע בזִרמה.
-
בלתי מוסבר
-
קיימים גם מקרים של אי-פוריות בלתי מוסברת. כאשר לא נמצאת סיבה לבעיית אי-הפוריות, ובכל זאת הזוג אינו מצליח להרות באמצעות טיפולים אחרים, במקרים אלו יומלץ להם על פי רוב טיפול בהפריה חוץ גופית.
התחלת טיפולי פוריות
במידה ולאחר בירור אצל רופא נשים בקהילה נמצאו חלק מהסימנים המעידים על חוסר פוריות, ניתן לפנות ליחידת הפריה חוץ גופית וולפסון לקביעת תור ליעוץ עם רופא פוריות וקבלת החלטה במידה ויש צורך להתחיל בטיפול.
הכנה לקראת טיפול IVF:
על פי הנחיות משרד הבריאות, יש לעבור את הבדיקות המפורטות להלן לפני תחילת הטיפולים. רוב הבדיקות תקפות לשנה ממועד ביצוען.
בת הזוג:
-
בדיקת סוג דם ו-RH
-
ספירת דם
-
תפקודי קרישה (PT,PTT)
-
אלקטרוליטים, סוכר, אוראה
-
ECG + פענוח (מעל גיל 40)
-
אישור על חיסון אדמת מפנקס חיסונים. אם אין תיעוד יש להשלים קבלת שתי מנות חיסון
-
בדיקות מעבדה לנוגדנים: עגבת (VDRL ,CMV ,(Toxoplasmosis, כשל חיסוני נרכש, HIV, והפטיטיס B ו-C
-
בדיקת דם לבירור פרופיל הורמונלי, המבוצעת ביום 2-5 למחזור הווסתי. נבדקים ההורמונים LH, FSH, E2 ,TSH ,Progesterone ,Prolactin
-
לצורך קביעת רמות הורמונים התחלתיות ושלילת בעיות אפשריות נוספות
-
בדיקה גינקולוגית עדכנית, כולל משטח צוואר רחם (Pap smear) ובדיקת שד ע"י רופא או ממוגרפיה או אולטרסאונד שדיים
-
אם בוצעו הדגמת רחם לפי אולטרסאונד וגינלי או צילום רחם (ביום 11-13 לווסת) או היסטרוסקופיה (לא חובה לבצעם), יש להביא את תוצאות הבדיקות
-
מומלץ לבצע מראש בדיקה למחלות תורשתיות באמצעות בדיקות סקר גנטי.
בן הזוג:
-
בדיקת זרע (כולל מורפולוגיה)
-
בדיקות מעבדה לנוגדנים: HIV והפטיטיס B ו-C
-
בדיקות סקר גנטי
שלבי הטיפול ב-IVF:
-
תחילה מבצעים טיפול ההורמונלי לגירוי שחלתי: שלב ראשון הינו קבלת תרופות הורמונליות להגברת הגירוי השחלתי לצורך יצירת מספר רב של זקיקים עם ביציות. בשלב זה מבצעים בדיקות אולטרסאונד ובדיקות דם ביחידה במטרה לעקוב אחר הזקיקים הגדלים בשחלות. כאשר יגיעו הזקיקים לגודל המתאים על פי בדיקת אולטרסאונד, ורמת ההורמון בבדיקת הדם תהיה מותאמת למספר הזקיקים, תקבלי זריקה לצורך הבשלה סופית של הביציות. כ 34-36 שעות לאחר הזריקה תתקיים שאיבת הביציות.
-
שאיבת הביציות ומתן הזרע: בבוקר השאיבה מתקבלים לאשפוז יום ביחידה. שאיבת הביציות מהשחלות נעשית בחדר ניתוח הסמוך למעבדת ההפריה בהרדמה כללית קצרה ובהנחיית אולטרסאונד נרתיקי. במהלך השאיבה דוקרים את הזקיקים שבשחלות ושואבים את הנוזל הזקיקי עם הביציות. הפעולה כרוכה באי-נוחות, ולאחריה נדרשת התאוששות כמקובל לאחר הרדמה. באותו יום יתבקש בן הזוג למסור זרע למעבדה לצורך הזרעת הביציות.
-
תהליך ההפריה במעבדה: בזמן השאיבה מועבר נוזל מהזקיקים למעבדה ומתוכו מאתרים את הביציות. אמבריולוג במעבדה מטפל בביציות ומעביר אותן לצלחת ובה מצע גידול. במקביל, דגימת הזרע עוברת הכנה מדוקדקת. בשלב זה מחליטים כיצד להפרות את הביציות עם תאי הזרע על פי איכותם (הפריה רגילה או מיקרומניפולציה). לאחר מכן מבצעים את ההזרעה ע"י הזרקה של תא זרע לביצית (ICSI) או מאפשרים לתאי הזרע לחדור באופן עצמאי לביציות (IVF קונבנציונלי). לאחר כ18 שעות בודקים את הביציות למציאת סימני הפריה תקינה. העוברים שנוצרים גדלים הבאינקובטור במעבדה למשך 2-6 ימים ואז מוחזרים לרחם.
-
החזרת הביציות המופרות(העוברים) לרחם: החזרת עוברים הינה פעולה פשוטה ואינה כרוכה בכאב ולא מצריכה הרדמה. העוברים מוחזרים באמצעות החדרת צינורית דקה מאוד לצוואר הרחם והזרקתם לחלל הרחם. ההחלטה על מועד החזרת העוברים ועל מספרם מתקבלת בדיון צוות של המעבדה עם הרופאים עם גיליון המטופלת על פי איכותם ובהתאם לשיקולים רפואיים, כגון גיל האישה ומספר הטיפולים שכבר עברה. העוברים שנותרו במעבדה יוקפאו לצורך שימוש עתידי רק אם איכותם מאפשרת הקפאה.
-
תמיכה הורמונלית: לאחר החזרת העוברים לרחם ניתנות תרופות הורמונליות לתמיכה בהשרשת העוברים ברחם ובהיריון המתפתח.
-
בדיקת דם להיריון: כעבור 14-16 ימים מיום שאיבת הביציות תתבצע בדיקת היריון ביחידה אצל האחות. אם הושג היריון, תוזמני לבדיקות דם ולאולטרסאונד כדי לוודא התפתחות עוברית תקינה. אם לא הושג היריון – יש לקבוע פגישה עם רופא מהיחידה לצורך תכנון מחזור הטיפול הבא. המחזור הטיפולי הבא יכול להתבצע כחודשיים שלושה לאחר הטיפול הקודם. במידה ונותרו עוברים מוקפאים ניתן להחזירם כבר במועד הביוץ הבא שלאחר הטיפול האחרון.
יתרונות הטיפול במרכז הרפואי וולפסון:
-
היחידה מאפשרת טיפול אישי תוך מתן תשומת לב רבה לצרכי המטופלת.
-
צוות הרופאים במרפאה הינו מהמובילים בתחום הפוריות בארץ.
-
יותר מרופא אחד מסתכל על התיק/יש התייעצות לגבי מקרים קשים או חריגים.
-
צוות של רופאים מומחים עוקב אחרי הטיפול מרגע קבלת התוכנית ועד לשלב ההחזרה.
-
נוכחות של מספר רופאים בכל יום הפנויים להתייעצות רפואית לגבי התנהלות הטיפול.
-
מעבדה חדשנית העומדת בדרישות ISO ותווי התקן העולמיים (JCI) ובעלת שיעור הריונות מעל הממוצע הארצי.
-
עוברים של רוב המטופלות גדלים באינקובטורים חדישים המצוידים במצלמה העוקבת אחר ההתפתחות העוברית embryoscope- .
-
ביצוע אבחון גנטי טרום השרשתי במעבדה המצויה בתוך בית החולים ללא צורך בניוד עוברים.
-
היחידה צמודה לתחנת רכבת ויש נגישות גבוהה.
-
תורים קצרים וזמינות גבוהה במרפאה.