חיפושדלג על חיפוש

קורונה, חיסונים לקורונה,הריון והנקה

מה אנחנו יודעים על השפעת נגיף הקורונה על האישה, ההריון והעובר? האם החיסון בטוח לנשים הרות ומניקות ולנשים שמתכננות היריון ? מהן ההנחיות כיום?

קורונה בהריון - מה צפוי לאם ולעובר ?

ככל שחולף הזמו מצטבר יותר מידע בנוגע להשפעת המחלה על נשים הרות ויילודים. ממחקרים שבוצעו בנושא עולה כי לנשים הרות שחלו בקורונה יש סיכון גבוה יותר לתחלואה נשימתית קשה הדורשת הנשמה, ולאשפוז בטיפול נמרץ בהשוואה לנשים חולות שאינן בהריון. הסיכון עולה בנשים הרות עם מחלות רקע כגון השמנת יתר, יתר לחץ דם, סכרת והפרעות בקרישת הדם.

נשים הרות מצויות גם בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת לעומת הממוצע בנשים שאינן חולות קורונה.

עם זאת, חשוב לציין כי מכיוון שנשים הרות הן לרוב בריאות וצעירות, מרביתן יחלו במחלה קלה ושיעור החולות במחלה קשה בקרב נשים הרות הינו בסך הכל נמוך.

באשר לילוד , נדירים המקרים שבהם נמצאה עדות להדבקה עוברית על רקע העברת הנגיף דרך השליה. הדבקה בקורונה בהריון אינה מעלה את הסיכון להפלות או מומים מולדים ובמקרים הנדירים שבהם אובחנו הילודים בעת הלידה המחלה הייתה קלה.


האם אישה חולת קורונה יכולה להיניק ? 
עד כה לא נמצאה עדות לנוכחות הנגיף בחלב אם. אין מניעה להניק או לתת חלב שאוב. כל ארגוני הבריאות בעולם ממליצים לאפשר לחולת קורונה להניק ולאפשר לילוד לשהות ליד האם. חולת קורונה מניקה צריכה להקפיד על היגיינת ידיים ועל עטית מסכה לפני הנקה. 

כיצד משפיע החיסון על ההריון? 
נשים הרות לא נכללו בניסויים של החיסון ולכן אין בידנו נתונים טובים ממחקרים מבוקרים על חיסוני קורונה בהריון אבל יש יסוד טוב להניח מתוך ההבנה של המנגנון שבו החיסון פועל שהחיסונים בטוחים הן להריון והן לעובר. החיסון אינו כולל נגיף חי או חלקי נגיף, חומר החיסון מתפרק תוך זמן קצר ואינו משפיע על החומר הגנטי של התא. עד כמה שידוע החיסון אינו עובר את השליה ולכן אין פוטנציאל לנזק שלייתי או עוברי לעומת זאת הנוגדנים יכולים לעבור לעובר וזה כמובן לטובתו של התינוק. 
 בנוסף, עשרות אלפי נשים בהריון בעולם חוסנו עד כה, מאות מתוכן ילדו בהצלחה ולא התקבל מידע שמצביע על נזק או תופעות לוואי מיוחדות. אין עדויות לכך שחיסון של נשים הרות העלה את הסיכון להפלות, סיבוכי היריון או פגיעה בעובר. 
מחקר חדש שפורסם לאחרונה חיזק את ההסכמה הרפואית כי חיסוני קורונה בהיריון הינם יעילים ובטוחים. המחקר בחן את שכיחות תופעות הלוואי ורמת הנוגדנים בדם בקרב נשים הרות , נשים מניקות ובקבוצת ביקורת של נשים שאינן הרות ואינן מניקות. לא נמצאו הבדלים בשכיחות תופעות הלוואי בין שלוש קבוצות הנשים. בקרב כל הנשים נמצא ריכוז גבוה של נוגדנים נגד נגיף הקורונה בדם. נוגדנים נמצאו גם בחלב האם של הנשים המחוסנות ובדם טבורי של התינוקות שנולדו לנשים מחוסנות. ממצאים אלו מעידים בנוסף על העברת החסינות מהאם לתינוק. 
משרד הבריאות בדומה למרכז לבקרת מחלות האמריקאי וארגוני בריאות ורפואת נשים נוספים בארץ ובעולם הכריז על נשים הרות כעל קבוצת סיכון לתחלואה קשה וממליץ לנשים הרות להתחסן בכל שלבי ההיריון תוך ידיעה שנשים הרות לא נכללו בקבוצת הניסוי המקורית. החיסון מומלץ במיוחד לנשים עם מחלות רקע המעלות את הסיכון לתחלואה קשה בקורונה או לכאלו שמצויות בסיכון גבוה לחשיפה לציבור כגון עובדות מערכת הבריאות. חשוב להתחסן בעיקר לקראת השליש השלישי של ההיריון כיון שמרבית התחלואה הקשה בהיריון מופיעה בשלב זה של ההיריון. 

מהי השפעת החיסון על ההנקה? 
חיסון נגד קורונה לא נוסה על נשים מיניקות. בהתבסס על מנגנון הפעולה של החיסון, הסיכון הקלוש שמרכיבי החיסון יגיעו לחלב האם והניסיון שהצטבר מחיסונים נגד נגיפים אחרים ההערכה היא שלא צפוי שום סיכון לילוד מחיסון האם המיניקה. בנוסף, מאחר שהחיסון גורם לייצור נוגדנים אצל האם הרי שהעברתם לילוד עשויה להגן גם עליו מפני המחלה.

המאמר נכתב ע"י ד"ר דיאנה טשר, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בילדים
קבלת פרטים על קורסי הכנה ללידהדלג על קבלת פרטים על קורסי הכנה ללידה

קבלת פרטים על קורסי הכנה ללידה

צוות מועדון היולדות של וולפסון נמצא כאן על מנת להנחות אותך, לסייע לך ולתמוך בך במשך תקופת ההיריון, במהלך הלידה ובצעדים הראשונים של ההורות.
שדות המסומנים בכוכבית הינם שדות חובה
*
*
*
*
checked
Bannersדלג על Banners
חיפושדלג על חיפוש
עבור לתוכן העמוד